Moja Algieria

Algierskie klimaty... czyli migawki z życia polskiej emigrantki

sobota, 25 kwietnia 2009

"Górol ci jo górolicek..."


Zaśpiewałby Kabyl, gdyby znał polski :-). Podobnie jak tatrzańskich, algierskich górali również wyróżnia tradycyjny strój, jadło, obyczaje, wygląd, a także język.

Ludnośc kabylska zamieszkuje głównie północno-wschodnią Algierię i pogranicze z Tunezją - zwane regionem Kabylji, od wielu lat dążącym do uzyskania autonomii. Mówią oni zupełnie odmiennym od algierskiego dialektu językiem, który wywodzi się od berberskiego tamazight. Dumni ze swoich korzeni, zazwyczaj przedstawiają się jako ‘Algierczyk z Kabylji’ lub w odwrotnej kolejności :-). Swoje tradycyjne, ‘góralskie’ stroje nosza na codzień, a nawet będąc w innych okolicach i klimatach. Kobiecy strój kabylski należy również do kanonu weselnego; każda szanująca się algierska panna młoda przynajmniej kilka razy zmienia kreacje podczas przyjęcia weselnego – jedną z nich jest pełny ekwipunek kabylski. O sławnych kulinariach dużo by opowiadać; ja umiem jedynie tradycyjne ‘swiety’ wiec to mogę zachwalać. Jeśli chodzi o obyczajowość Kabylow to - podobnie zresztą jak w reszcie kraju, mniej lub więcej - opiera się na zasadach islamu, tyle ze wśród ‘górali’ z akcentem na mniej. Przynależność do tej grupy etnicznej zdradza też typ urody; nierzadko spotyka się niebiesko/zielonookie piękności, o bardzo jasnej cerze i blond/rudych włosach (swoją drogą ideał wielu algierskich kawalerów na wydaniu :-)). I wreszcie mowa; no cóż, jak nie wiadomo o co chodzi - to wiadomo, ze to język kabilski…

Znane osobistości o kabylskich korzeniach to min. Zindine Zindane, Isabelle Ajdani, Edith Piaf.

Na zdjęciu: Kto zgadnie, czy Kabylka wraca z zakupów, czy idzie w gości?:-)

5 komentarzy:

  1. Salam Sara. A co to sa swiety?

    OdpowiedzUsuń
  2. 'Swiety' to kochanie moja szwagierka -kabeilija twierdzi, ze specjalnosc ich 'zakladu'hehe, choc ponoc korzenie maja bardziej 'pustynnne'. W skrocie; kesra tluczona z ostrym sosem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla laika; kesra - tradycyjny chlebek algierski np z kaszy mannej(choc polskigo bochenka nijak nie przypomina).
    Dla kumatego: kesra do 'swietow' powinna miec konsystencje nieco rzadsza niz ta 'do kawy' i nalezy ja od razu, na cieplo ubijac z sosem, (zeby nie bylo kluchow) w specjalnym drewnianym pojemniku zw. merhaz. Inshallah postaram sie postnac rozne rodzaje chleba jaki jada sie w Alg.
    Salamki.

    OdpowiedzUsuń